Un nou calendar?

Acum aproximativ 100 de ani (1919) România era printre ultimele țări din Europa care trecea în sfârșit de la calendarul iulian la cel gregorian. De ce așa târziu? Din rațiuni religioase, firește. România era o țară ortodoxă, iar calendarul gregorian era “catolic” (adică nu era! dar a fost introdus de astronomii Papei Grigore al XIII-lea, așa că îi poartă numele). În treacăt fie spus, Biserica ortodoxă română a adoptat calendarul abia în 1924, greu, și nu fără a se produce o schismă, dovadă fiind Biserica ortodoxă de stil vechi – și rușii care petrec revelionul în Poiana Brașov la circa două săptămâni după ce ochii noștri și-au revenit din mahmureala luminilor de artificii.

Acum, întrebarea visătorului: nu ar fi oare nevoie de un nou calendar, care să se sincronizeze cu anotimpurile? Un calendar al încălzirii globale? Dacă ne gândim că de câțiva ani ninge serios (cel puțin în Poiana de care vorbeam) abia la începutul lunii ianuarie, poate ar fi firesc să dăm calendarul înapoi cu vreo lună (sau măcar cu vreo 3 săptămâni). Așa vom avea și noi zăpadă de Sărbători… Ca să nu mai zic de “cadoul” minunat de la Moș Crăciun: vom trăi încă o dată luna asta!

Sau, poate, e prea târziu pentru asta, și oricum nu va mai conta în curând, din cauza aceleiași încălziri globale? Sau poate a Ice Age-ului care va să vină? Dar vorba celor de genul ălora care nu “cred în asta”, dar cred că pământul este plat: cui îi pasă?

Published by dorin

Full time husband and father; full time writer; full time artist (#fineartphotography). And in the free time, I like to travel, to read and to learn new stuff.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: