Magic (21)

Romanul unui scenariu

Dragi prieteni, sunteți norocoșii cititori ai unui roman de-al meu scris prin 2004-2005 și terminat în 2006, și nepublicat încă! O să-l postez aici în foileton, special pentru voi. Din păcate nu există o versiune în limba engleză, dar cu atîtea softuri de online translate, cred că oricine se poate descurca să-l citească.

Romanul este un experiment, un roman al unui scenariu, chiar așa cum îi spune și subtitlul. Sper să vă placă. Nu uitați să dați follow (sau subscribe), pentru a fi la curent cu noile postări. Enjoy!

Pentru Laura, Vlaicu, Victor

21.

O terasă cu multe mese. Fiecare are o umbrelă. Soarele nu mai este atît de puternic, dar încă este cald. La o masă, Pavel cu Dorin N-au sosit de mult, pentru că tocmai atunci comandă.

                                    Dorin

                        (către ospătar)

                        Ce bere neagră aveţi?

                                    Ospătarul

                        Silva, Ciuc, Bergenbier.

                                    Dorin

                        Două Silva, negre, vă rog.

                        (către Pavel)

                        Cum merge?

                                    Pavel

Din ce în ce mai bine. Scenariul se conturează. Mîine o să-mi convoc toată echipa la o primă adunare.

(zîmbeşte)

Facem o “şedinţă de partid” şi supunem la vot noul scenariu. Îmi place să colaborez cu toată echipa. Mai multe minţi aduc mai multe idei.

            Dorin

Eşti un regizor democratic. Eşti pe placul meu! Cea mai mare obsesie a mea este libertatea. Este singura fără de care nu-mi imaginez că aş putea trăi. Am nevoie de ea 100%. În rest, mă pot lipsi de orice, sau pot trăi cu frînturi, cu fărîme. De aceea nu pot să mă integrez nici unui grup: fiind parte a lui trebuie să-i respecţi regulile, care pot să nu coincidă cu criteriile proprii… Şi aşa mi-e greu să trăiesc într-o ţară, într-o societate. Chiar dacă o ţară nu este altceva decît un grup, noroc că este unul suficient de mare să te poţi face pierdut.

            Pavel

Cum zicea un prieten de-al meu: “Nu e loc pe lume unde să te poţi ascunde…”

            Dorin

Mai mult, nu e loc pe lume unde să te poţi ascunde de tine însuţi!

Ospătarul soseşte cu berea. Cei doi ciocnesc.

                        Dorin

            Pentru filmul tău. Să dea Domnul să fie un succes!

                        Pavel

            Şi pentru tine şi tot ceea ce creezi, la fel!

Beau cîteva îngiţituri din bere, apoi continuă.

                                    Pavel

                        Cînd ai cunoscut-o pe Teodora?

                                    Dorin

                        N-o să crezi, la un concurs de poezie:

            Aş vrea măcar pentru o clipă, cel puţin o dată, să am o experienţă extrasenzorială, să plutesc în afara corpului meu, să călătoresc în alte lumi, nu doar cu mintea cum fac cînd scriu sau cînd dorm, ci cu totul, aş vrea să pătrund tainele fiinţării, şi să mă întorc, să îţi povestesc şi ţie, cred că dacă ai ajuns pînă aici ţi-ai cîştigat dreptul de a afla, e drept că n-aş folosi orice mijloace, nu sînt dispus să încerc substanţe halucinogene, vreau să fiu conştient, aş accepta un ghid, un înger, nu-mi fac totuşi speranţe, ştiu că nu o să vină, trecerea în moarte ar fi un bun moment, dar să nu anticipez, pînă acolo mai rămîne acest meci de poker în doi, numai tu faţă în faţă cu finalul propriu, e singurul joc de cărţi în care nu poţi trişa, îi poţi păcăli pe ceilalţi, poţi cîştiga averi sau poţi părea isteţ, te poţi minţi chiar şi pe tine însuţi, o viaţă întreagă poţi purta măşti, fără să ştii că eşti de fapt tot timpul alături de cea care te însoţeşte încă din clipa în care te-ai născut, ea îţi vede toate mişcările, îţi ştie toate gîndurile şi îţi înregistrează toate visele, ea, moartea ta, pe ea nu o poţi minţi fiindcă e a ta şi numai a ta, tot timpul ţi se spune, încît eşti convins că ea este doar finalul vieţii, şi că o să apară doar atunci, te înşeli, are aceeaşi durată ca şi viaţa ta, este paralelă cu aceasta, acum o să uiţi sau n-o să-ţi pese, o să-ţi aminteşti atunci, în clipa cînd o să-ţi spună gata, va fi prea tîrziu, în chiar acea fracţiune cînd ţi-ai putea da seama că e ea şi că mori, ai şi făcut-o deja, nu e ca în filmele în care actorii mai au vreme să povestească cîte şi mai cîte, încît te miri că nu trag şi un pui de somn între timp, poate crezi că e trist că se întîmplă aşa şi nu ca în filme, te asigur că nu e decît dacă toată viaţa ai petrecut-o încercînd să fii ce nu eşti, adică neom, nu mă refer aici numai la politicieni, chiar dacă ei probabil o să aibă cea mai mare surpriză, ci la toţi, chiar şi la mine, sau, mai exact, în special la mine, dacă voi afla în timp util cine sînt, restul o să vină de la sine, de aceea eu nu mă tem, ci sper, forez în adîncurile mele şi încerc, nu am vreme de stat şi de pierdut, ci numai de încercat, s-ar putea să greşesc de multe ori, o fac în fiecare zi, însă nu tocmai în asta constă farmecul vieţii, că poţi să o iei mereu de la capăt, că ai mereu o nouă şansă, şi cînd totul pare pierdut afli ceea ce Eliade a tot repetat că un adevărat început nu poate avea loc decît după un veritabil sfîrşit, uităm într-una, poate că aşa trebuie, poate nu, că viaţa e plină de magie, de mister şi că moartea ne e la fel cum ne e adevărata viaţă, cea din spatele a ceea ce afişăm şi ce numim noi viaţă

Donate

If you like what you read and what you see on my page, and want to support my activity, please donate 1 euro - or more 🙂 Thank you!

€1.00

Published by dorin

Full time husband and father; full time writer; full time artist (#fineartphotography). And in the free time, I like to travel, to read and to learn new stuff.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: