FALS JURNAL DE 2013/2014

Articol publicat prima oară în revista Timpul, acum disponibil și în volum (click pe imaginea din dreapta pentru a vedea volumul pe Amazon):

Fireşte, orice sfîrşit de an e un bun prilej de bilanţ (sau cel puţin o retrospectivă, mai mult sau mai puţin critică; în cazul unui jurnal, fie el şi fals, poate fi şi auto-critică, dar nu cum se făcea pe “vremuri”). Şi orice început de nou an – de planuri (sau măcar planificări, de asemenea, altfel decît celelalte, cincinale sau anuale). Ele trebuie să fie cît se poate de obiective, mai ales într-un fals jurnal.

       Pentru mine 2013 a fost un an plin, bogat în evenimente, experienţe, experimente. Cu un picior în Zürich şi cu altul în Braşov, a fost împărţit chiar în jumătate. Două jumătăţi pline, de altfel. Cu de toate. Pentru că, spre exemplu, dacă în Zürich am terminat de redactat teza de doctorat, în Braşov am susţinut-o; sau, dacă în Zürich am conceput un plan de continuare a cercetării mele ştiinţifice, în Braşov am susţinut acest proiect post-doctoral, întîmplător tot în ziua susţinerii tezei. Ce zi! Oricum, despre ea există deja o pagină de jurnal, aşa că nu mai trebuie să insistăm… Apoi, participarea la o conferinţă internaţională, sau publicarea cîtorva articole ştiinţifice pe care eu le consider importante, două în reviste din ţară (Transilvania şi Bulletin of Transilvania University of Braşov. Series IV), două într-o revistă dintre cele care contează în Studiul Ştiinţific al Religiilor: Studies in Religion/Sciences Religieuses.

       Dar nu despre acestea, şi nici despre 2013 – cu bune şi cu rele, cum a fost el – nu vreau să scriu în această pagină de fals jurnal (mai ales despre cele rele nu, care, da!, au fost şi ele, şi tocmai de unde nu mă aşteptam; normal, mai niciodată nu te aştepţi la cele rele care te lovesc de te miri unde, dar de data aceasta, foarte serios, au venit nu de la soartă, ci de la persoane din partea cărora chiar nu mă aşteptam!). Ci despre planuri de viitor apropiat, pentru anul cel 2014. Pe care, à propos, vi-l urez…!

       Pentru că “semne bune anul are”! N-or fi ele de bogăţie, dar de belşug, de un anume fel, pot spune că da. În primul rînd, o să înceapă cercetarea ştiinţifică post-doctorală de care aminteam. Care se va concentra pe opera lui Ioan Petru Culianu (1950-1991), dar mai ales pe proiectul lui ştiinţific, început, dar din păcate neterminat. Apoi, în primul rînd, voi publica la tînăra, dinamica şi inovatoarea editură Adenium volumul meu de proze scurte, proze la care ţin foarte mult: “uşi, ferestre şi alte proze”. În fine, şi tot în primul rînd, va trebui să mă ocup de redactarea în vederea publicării pentru marele public a tezei de doctorat. Care, by the way, analizează conceptele ştiinţifice ale lui Mircea Eliade (1907-1986) şi urmăreşte corespondeţele în proza sa fantastică. O încercare de a uni într-o singură analiză cele două părţi ale operei lui Eliade, care corespund şi ritmului său creator – după cum el singur declara: o parte diurnă a spiritului, una nocturnă.

       Sper să pot continua şi proiectele culturale începute de ceva vreme, cum ar fi seria aceasta de articole, de asemenea apropiată sufletului meu; şi să pot începe altele, despre care, de ce nu, să pot nota în singurul jurnal pe care îl mai ţin: Fals-ul meu jurnal de...

Donate

If you like what you read and what you see on my page, and want to support my activity, please donate 1 euro - or more 🙂 Thank you!

€1.00

Advertisements

Published by dorin

Full time husband and father; full time writer; full time artist (#fineartphotography). And in the free time, I like to travel, to read and to learn new stuff.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: