FALS JURNAL DE ZURICH 3

sau

Jumătate-de-fals-jurnal-de-Zürich-călare-pe-jumătate-de-fals-jurnal-de-Brașov

Articol publicat prima oară în revista Timpul, acum disponibil și în volum (click pe imaginea din dreapta pentru a vedea volumul pe Amazon):

Pentru că luna decembrie este luna sărbătorilor, nu doar a cadourilor, am și eu concediul meu pe care mi-l petrec în România. Drept urmare scriu două jumătăți de fals jurnal, din și despre cele două locuri diferite. Ceea ce la urma urmei e bine, fiindcă nu e oare sfîrșitul de an un timp al bilanțurilor? Sau în cazul de față, al unui “fals” bilanț, alcătuit însă din observații “reale”.

       Elveția este o țară pitorească, cu munți, păduri, rîuri. România este și ea o țară frumoasă. Are munți, păduri, rîuri. Elveția are reguli drastice în protejarea mediului, și investește enorm în dezvoltarea energiei regenerabile. România are tot felul de hîrtii despre protejarea mediului, și lasă răspunderea dezvoltării energiei recuperabile în seama investitorilor privați. Elveția are oameni relaxați, dar serioși, și o conducere focalizată pe bunăstarea tuturor. În România există oameni buni, oameni care își văd de treabă, încercînd să-și crească și să-și educe copii cum pot mai bine; dar există și tot mai mulți oameni care poate nu sînt răi din fire, dar a căror nepăsare față de semeni a ajuns la un nivel echivalent cu răutatea, dacă nu chiar l-a depășit; și mai există o clasă politică tot o apă și un pămînt, concentrată pe sporirea averilor proprii și a celor apropiaților lor, în dauna țării întregi, din care nu ai ce cerne, deci nu ai ce alege. Elveția este o țară cu un sistem bine pus la punct, România este o țară căreia i-ar fi mai bine fără politicieni. Elveția are o birocrație comparabilă ca mărime cu cea din România. Cu diferența că în Elveția ea funcționează și face lucrurile să funcționeze bine. În Elveția nu faci coadă la ghișee, toată birocrația se desfășoară prin poștă, serviciul național care merge nu doar ca pe roate, ci chiar pe roate, poștașii ducînd corespondența pe fel de fel de scutere, dintre care cel mai haios este cel cu trei roți, cu o mică remorcuță atașată în spate.

       În Elveția nu depășești viteza legală, pentru că știi cît de usturătoare sînt amenzile, iar de la o limită încolo riști mult mai mult. În România știi că e mai bine să mergi mai încet, pentru că oricînd poate apărea pe contrasens un șmecher cu o mașină mare și tare în fața căreia mașina ta normală nu are nici o șansă, și care după ce te omoară mai scapă și basma curată; eventual cîțiva ani cu suspendare, în timp ce un hoț de găini înfundă la greu pușcăria. Elveția are drumuri bune și autostrăzi peste tot, chiar dacă sistemul de transport în comun – după cum am mai scris – este incredibil. România, nu.

       Sistemul sanitar din Elveția este, teoretic, printre cele mai scumpe din lume, dar și cu tehnică dintre cele mai avansate. Practic, asigurarea de sănătate este obligatorie, și în caz de nevoie te salvează de costurile acelea care altfel ar fi enorme. În plus, sînt nenumărate societăți de asigurare acreditate, dintre care poți să alegi, iar costurile asigurării minime nu sînt mari, dar cresc în funcție de opțiunile pe care le adaugi; un exemplu: pentru asigurarea (opțională) stomatologică plătești foarte mult. În România sistemul de sănătate e de ceva vreme în moarte clinică, încît ajungi să te rogi să nu ți se întîmple nimic, pentru că uneori – după cum am citit în nu știu ce ziar – și o tăietură la un deget, într-un final, îți poate fi fatală. Dar nici nu trebuie să citesc ziare, pentru că am cazuri în familie, de exemplu mama cumnatului meu care a murit cu zile pentru că doctorii specializați în ceva au zis să facă exces de zel la o operație care trebuia să fie simplă, și să-i mai extirpe ceva; e drept că nu erau specialiști și în asta, dar dacă tot erau acolo…

       Să mai zic despre sistemul de învățămînt din Elveția, oare mai are rost? Despre învățămîntul din România am scris deja de cîteva ori (vezi, spre exemplu, Observator cultural, numerele 630/2012, 606/2011 sau 524/2010). Ceva promisiuni de îmbunătățire am auzit anul acesta, cum ar fi o programă de materii combinate (cum ar fi matematica cu muzica); eu sper să nu se uite de teatru, de dans, să se pună accent pe creativitate tot atît cît se pune și pe materiile clasice. Dar cum de promisiuni sînt atît de plictisit, aștept să văd mai întîi îmbunătățirea.

       Mai bine să spun cît de mult îmi place clădirea Universității din Zürich (UZH), alături de Universitatea Tehnică (ETH), cum stau amîndouă și tronează pe un deal din centrul orașului: niște clădiri ca niște Atenee. Tot aici se află, nu știu dacă toate, dar oricum o mulțime de clinici universitare. În Brașov există Colina Universității, și chiar dacă unele clădiri sînt cam urîte, ca niște blocuri comuniste, îmi place că formează un campus. Iar Institutului de Cercetare al Universității Transilvania, deschis anul acesta, îi prevăd un viitor important.

       Zilele acestea de sărbătoare Zürich-ul este plin de miresme de vin fiert cu scorțișoară, de tîrguri de cadouri, de luminițe. Dar nici Brașovul nu se lasă mai prejos, cel puțin în ceea ce privește luminițele. Așa că, dacă tot vine 2013 și am mai scăpat de o apocalipsă, am și eu o urare de făcut: anul care vine să-mi aducă cît mai multe lucruri pozitive de scris despre România. Că de negative sînt sătul…

Donate

If you like what you read and what you see on my page, and want to support my activity, please donate 1 euro - or more 🙂 Thank you!

€1.00

Advertisements

Published by dorin

Full time husband and father; full time writer; full time artist (#fineartphotography). And in the free time, I like to travel, to read and to learn new stuff.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: