Cînd pandemia devine o oportunitate

Unul dintre cei mai reprezentativi lideri politici ai tuturor vremurilor, de la înălțimea la care era cocoțat, are un discurs motivațional, care dă seama al naibii de bine de starea lucrurilor de ieri și de azi, și de ruptura de netrecut dintre ei, cei de „sus” și noi, restul. Este vorba despre Lordul Farquaad din Shrek 1. El zice cam așa, citez din memorie: mulți dintre voi veți muri în această încercare (i.e. salvarea Fionei), dar acesta este un sacrificiu pe care sînt gata să mi-l asum… Cam da!

Mai aproape de ziua de azi și de problemele noastre, „lorzii” noștri și-au asumat și ei sacrificiile pe care noi trebuie să le facem ca să-i – cum fain se spune – endorsăm pe ei. Pentru că, din păcate, cu cîteva excepții notabile cum ar fi Liviu Antonesei (vezi al său „jurnal din celulă și ogradă” pe https://antoneseiliviu.wordpress.com), nimeni nu a protestat serios în fața măsurilor discriminatorii luate de conducătorii mult-iubiți ai României de azi. Opoziția nu s-a opus, societatea civilă nu a făcut petiții, „bătrînii” s-au resemnat, iar restul (sub 65 de ani) s-au bucurat că măsura nu-i privește direct pe ei: ca orice broască care fierbe încet.

Acum, oricît pare de absurd – deși nu au provocat-o – guvernanții, conducătorii, sau spuneți-le cum vreți, au văzut în pandemia asta o oportunitate care le întinde, pe nevisate, nu doar un deget, ci toată mîna de ajutor de care aveau nevoie. Astfel, una dintre cele mai grave probleme cu care se confundă societatea românească și care se agrava pe an ce trece, este cea a pensionarilor, al căror număr crește prea mult, și a pensiilor lor mici (pentru că pensiile speciale, enorme și exorbitante sînt tabu, de ele nu are voie să se atingă nimeni, pentru ele găsindu-se mereu bani!)… Oportunitatea, oricît de inumană ar părea, este clară: virusul îi atacă în principal pe pensionari, ba chiar și pe bolnavii cronici. Ce rezolvare nesperată de situație!

Dar iată că virusul nu acționează după calculul autorităților, și oricît de morbid sună în urechile noastre, ai celor de aici de jos, numărul de morți n-a ieșit la socoteală, cel mai probabil pentru că un vaccin obligatoriu încă de pe vremea comunismului ne-a asigurat o oarecare imunitate și în fața covidului.

„E bine și așa, și-au spus atunci abilii politicieni, o să facem să sune ca o victorie a noastră împotriva pandemiei: iată ce puțini morți avem datorită măsurilor înțelepte pe care le-am luat.” Nu se pune problema discriminării, nici a abuzurilor, nici a ilegalității lor, nici mai ales a ce au făcut în spatele cortinei, departe de ochii oamenilor, lucruri despre care probabil nu vom afla niciodată, pentru că nu mai are cine să le cerceteze, cîte fonduri au avut și pe ce au fost furate, pardon, cheltuite spre folosul poporului. Nu se pune nici problema absorției de putere suptă de la cei mulți și transferată în mîinile celor puțini, și nici a celor care au murit, dar mai ales a celor care au refuzat căpoși să moară, pentru că așa cum spunea celebrul Lord: acesta este un sacrificiu pe care ei sînt gata să și-l asume. Așadar, sînt convins că, exact ca în filme: va urma.

Ce va urma, nici dracii nu știu, sau poate doar ei, dar în ce mă privește nu sînt deloc curios să aflu. Ca în celebra frază cu fantomele, nu cred într-un viitor sumbru, dar mă tem de el.

Published by dorin

Full time husband and father; full time writer; full time artist (#fineartphotography). And in the free time, I like to travel, to read and to learn new stuff.

6 thoughts on “Cînd pandemia devine o oportunitate

  1. Din cele mai vechi timpuri, oamenii si-au schimbat libertatile pe securitate (safety). Cine mijloceste schimbul? Frica, izvorita din unul dintre cele mai puternice si naturale instincte: cel de supravietuire.

    Liked by 1 person

    1. M-am tot gîndit: ce ne unește pe noi oamenii? Să fie oare iubirea? Un candidat serios, într-adevăr. Dar nu. Am ajuns la concluzia că este, din păcate, frica. Așa că nu pot decît să-ți dau dreptate.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: