Agnita (Agnetheln), micuța localitate din centrul țării, atestată documentar încă din 1280, renumită altădată prin breslele tăbăcarilor, cizmarilor, cojocarilor, croitorilor, dogarilor, olarilor etc., a primit deja în 1376 dreptul de a ține iarmaroc. Apoi, în 1466, Matei Corvin a acordat Agnitei şi “jus gladii”, un drept important al acelor vremi.
Din fortificațiile cetății săsești s-au păstrat destul de bine turnurile de apărare, și firește, biserica. Ceea ce este remarcabil, dacă ne gîndim că este una dintre cele mai vechi fortificații săsești din Transilvania – din secolul al XIII-lea; oricum o renovare a întregului ansamblu este absolut necesară.
Biserica-hală a fost construită în stil gotic, pe fundamentul unei vechi bazilici romane. De alfel, mai există în oraș urme romane: o fîntînă romană, din păcate nesemnalizată și nefolosită ca atracție turistică.
Postez mai jos cîteva dintre fotografiile mele. Se pot vedea cîteva turnuri, cum ar fi Turnul Olarilor (ceasul, după știrea mea, încă mai funcționează) lipit de Biserica Evanghelică, Turnul Dulgherilor, cu intrare boltită, prevăzută cu hersă, sau corpuri de clădire ale Școlii nr. 1, unde am învățat și eu opt ani, îmbinîndu-se cu vechi turnuri.
Îmi plac – mă refer la poze, dar și la obiectivul lor. Nu am fost acolo…
LikeLiked by 1 person
Mă bucur! Poate ajungeți… merită dată o raită de vreo oră, în drum spre alte orașe…
Agnita e la intersecția drumurilor dintre Sibiu, Sighișoara, Făgăraș, Mediaș. Chiar în centru 🙂
LikeLiked by 1 person
Da. știu cam pe unde este, aveam în tinerețe un prieten german de acolo, Georg Wellman, de care nu mai știu nimic de cînd a plecat în Vaterlandul lui, în anii 80. Era asistent la germană. Iată pozele mi l-au adus în memorie…
LikeLiked by 1 person
Poate astfel o să dați de el, cumva…
LikeLiked by 1 person
Ar fi o idee…
LikeLiked by 1 person
Păi dacă nu ăsta e rolul prim al netului, să ne (re)unească, atunci care?
LikeLiked by 1 person
Corect!
LikeLiked by 1 person