Invitat special: RÎSUL

Rîsul, sau lynx-ul, este o felină sălbatică de mărime medie, între 70 și 130 cm lungime și cca. 70 cm înălțime. La noi în țară trăiește o subspecie a rîsului eurasian: rîsul carpatin. Mie îmi plac în mod deosebit urechile rîsului, care îl fac atît de simpatic.

Rasul era candva o specie raspandita in intreaga Europa. In ultimul secol insa, specia aproape a disparut din vestul si centrul Europei, din cauza actiunilor umane si distrugerii habitatului. In padurile Romaniei mai traiesc in jur de 1200 – 1500 exemplare de ras, aproximativ 14% din intreaga populatie a Europei (exceptand Rusia).

Prezenta rasului – alaturi de cea a altor carnivore mari: ursul, lupul – este dovada unui mediu natural sanatos, nealterat.

Cea mai mare amenintare la adresa rasului o reprezinta influenta activitatilor umane, care duc la distrugerea si fragmentarea habitatului.”

© WWF-Romania

Oricine poate ajuta rîșii noștri! Donînd sau adoptînd simbolic un rîs, așa cum a făcut-o și băiatul meu cel mare, după ce eu am adoptat un urs. Vezi povestea aici.

Iată și linkul:

http://ras.wwf.ro/

ris

Published by dorin

Full time husband and father; full time writer; full time artist (#fineartphotography). And in the free time, I like to travel, to read and to learn new stuff.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: