Cîteva gînduri despre implicarea în politică

În ultimul timp am auzit cam zilnic „recomandarea” să ne facem partide, să ne implicăm în politică. Am tot meditat asupra acesteia. Întrebarea nu este: Ce-ar fi dacă ne-am face un partid? ci: Ce trebuie schimbat?

Dacă ne gîndim la cîte hibe are țara asta, nu doar la nivel politic (unde sînt cîte încap, de sus în jos și de jos în sus, de la stînga la dreapta și invers!) ci în ORICARE domeniu și pe toate palierele, la cît de putred este sistemul și societatea românească, atunci să facem, ce? Să ne luptăm pentru un loc călduț de deputat, senator sau alt slujbaș la stat, care să ne asigure o pensie de invidiat? Nu, mersi! Dacă ne vom implica direct în politică, trebuie să o facem ca lumea. Adică, pentru a schimba mersul împleticit și bolnav al societății în direcția bună, a normalității, a unei vieți „ca afară” – ca în țările vestice, cum ar fi un bun exemplu Elveția. Sau altele ca ea.

Pentru că de fapt, nu de o simplă schimbare este vorba, ci de o operație în carne vie urmată de un întreg proces de vindecare. O operație pe viu, care să curețe această putreziciune din societate. Fiindcă așa cum boala e perversă și atacă organismul pe căi invizibile cu ochiul liber, tot așa și putregaiul acesta a intrat în societatea noastră și a devenit stare de fapt. Doar un eveniment atît de tragic cum a fost incendiul din Colectiv a scos la lumină un mic vîrf din iceberg-ul care ne-a cuprins pe toți și ne-a înghețat. Ne-a scuturat puțin și mișcările din stradă au început să topească puțin din această gheață care a acoperit întreaga țară. Dar va putea ceva vreodată s-o topească pe toată?

Sîntem înconjurați nu doar de corupție, ci și de impostură, sîntem îmbibați de incompetență, de răutate, de invidie, de nepăsare și lista rămîne deschisă. Toate acestea trebuie schimbate. Nu e suficient să blamăm clasa politică, deși e un bun început. Și nu o blamăm degeaba, pentru că mulți sînt vinovați și trebuie să ajungă după gratii, așa cum a ajuns fostul primar, supranumit pe nedrept „Piedone”. Acesta din urmă a fost un justițiar, un șerif care a luptat împotriva răului, nu era parte a lui.

Cine vrea să se implice, să intre curat în politică și să rămînă așa, să nu o facă pentru un loc călduț în parlament, ci pentru aceastea două: Curățare și Vindecare. Să se implice cu toată ființa. Iar cei care nu se vor implica direct în politică, să-i susțină pe cei care o fac, nu numai prin vorbe, ci și prin fapte. Adică, să se uite și ei în jur și să atace impostura, să semnaleze mereu neregulile, să nu mai fie părtași la corupție și să ignore putreziciunea.

Primul pas pe care trebuie să-l facem, adevăratul prim pas este să ne enervăm! Pentru că nu mai suportăm mizeria, trebuie să o curățăm. De la cel mai mic nivel, pînă la cel mai înalt. De la noi, pînă la ei și încă o dată înapoi!

Published by dorin

Full time husband and father; full time writer; full time artist (#fineartphotography). And in the free time, I like to travel, to read and to learn new stuff.

3 thoughts on “Cîteva gînduri despre implicarea în politică

 1. Dragă Dorin,

  tot ce spui tu mai sus ţine de bunul simţ (care nu e, totuşi, tocmai cel mai corect împărţit dintre “bunuri”!).

  Îmi amintesc cum, prin anii 80 ai secolului trecut (deja!, dar, se pare, nu în întregime consumat!), am înfiinţat un partid care avea, prin statut, un singur membru, adică pe mine! (astfel nu puteam fi acuzat de “uneltire împotriva orînduirii”, “complot”, “asociere…”) Iar deviza partidului era: “Fii nervos! Un om sănătos, e un om nervos!”

  Azi, ideea mea de acum 35 de ani ar avea corespondent în “mişcarea indignaţilor” din Spania. Ca şi îndemnul tău, de altfel. Da să ne “enervăm”, să ne indignăm, dar organizat, eficient, cu program!

  Like

  1. Dragă Vasile,

   Ştiu despre “Partidul Gogist”! Ai dreptate, după primul pas, de indignare, urmează cei mai eficienţi, cu program. Chiar am avut zilele trecute cîteva postări pe facebook, nu cu un program, dar pot să-i spun schiţă. O reiau aici, ştiu că nu te joci pe facebook, adnotată şi adăugită:
   Nr. 1. Toate legile, decretele sau ordonanţele care-i fac pe unii “mai egali” decît pe alţii trebuie abrogate!
   Nr. 2. Toţi politicienii care sunt inculpaţi sau anchetati, în pauză; cei condamnaţi, exit din viaţa politică!
   Nr. 3. Primul-ministru trebuie să fie apolitic, altfel nu poate guverna ţara, ci interesele partidului.
   Nr. 4. Ideal ar fi ca intreg guvernul sa fie apolitic, din acelasi motiv ca la nr. 3, însă trebuie ca Parlamentul să-l susţină.
   Nr. 5. Independenta Justiţiei să nu mai fie o vorbă goală. Justiţia şi întreg aparatul aferent trebuie să-şi facă treaba INDIFERENT cine este inculpat!
   Nr. 6. Cele două sisteme “codaşe” trebuie să devină “fruntaşe” = Sănătatea şi Învăţămîntul. Cu o ţară bolnavă şi analfabetă vom fi mereu în coada nu a Europei, ci a lumii.
   Nr. 7. Pentru că România nu-şi permite să fie neutră ca Elveţia, Armata trebuie să devină cu adevărat profesionistă.
   Nr. 8. Economia trebuie lăsată să se dezvolte natural. Statul trebuie să creeze cadrul normal în care afacerile să se desfăşoare, respectînd principii etice de bază, şi să asigure respectarea acestui cadru.
   Nr. 9. Trăind într-un stat laic, este necesară separarea religiei de politică.
   Nr. 10. Întărirea (creşterea numărului angajaţilor DNA şi a altor organisme/ comisii de acest fel) pentru eradicarea corupţia.

   Like

   1. Interesantă alianța Brașov – Cluj, pe “nervii” Romaniei…..In 1980, nu, dar in 2017, aproape la 2 ani de la “alianța nervoasă” din Transilvania ( mă refer la postarea de mai sus ), din Dobrogea, vă propun un nou membru al “Partidului Gogist”. Pe alții văd ca nu prea pot convinge, dar pe mine, cu siguranță, da. Eu, de mine, nu pot “scăpa”….

    Nu mi-a plăcut niciodată versul lui Eminescu, “Brațele nervoase, arma de tărie”…..Eram prea liniștit probabil, iar acea dezinformare, cu “frustrarea”, funcționa impecabil ( era conceptualizată până și “lovitura de copită”, la noi, ultima greșeală în fața “sistemului”…., în țările civilizate, un minunat “cântec de lebădă”….)… Acum îl consider genial !

    Dacă de la “mici” ( și bere ) nu s-a putut, vă voi propune curând “ROMÂNIA DE LA MARE ( și petrol ) ”….., ca următor pas al “Starii noastre de veghe” ( in 2018, sâmbătă 27 ianuarie, sau, dacă va participa și d-nul Dorin Tudoran la un eveniment anual in Romania, pe data de 9 mai 2018 )….Am mizat corect si la Brașov, deși, veți vedea, voi face “varză” ( “de Bruxelles”, combinată cu “ ‘a la Cluj”, dar dreasă “jimblă dobrogeană” ….) cele 10 puncte de mai sus.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: