Fiddler on the Roof

Fiddler on the Roof
(1971)

 Regia: Norman Jewison
 Scenariul: Joseph Stein, după cartea Sholom Aleichem
 Premii: http://www.imdb.com/title/tt0067093/awards

Dacă aş ştii să scriu în note, aş cînta tema muzicală a filmului Fiddler on the Roof. Dar pentru că muzica mea e cuvîntul, voi încerca să scriu ce am simţit vizionînd acest film. Pentru că la urma urmei cînd vezi un film, la fel ca în orice privitor la artă, totul se reduce la ce simţi tu, ce crezi tu, ce gîndeşti tu atunci.
Atunci şi acum. Atunci, fiindcă prima dată am văzut filmul cînd vizitam America. Era în 2000. Sincer să fiu, eram tentat să rămîn acolo. Chiar dacă eram străin într-o ţară străină, m-am simţit ca acasă. Altfel arăta SUA atunci. Filmul, însă, a rămas neschimbat.
Este vorba despre popoare şi despre convieţuire. Este vorba despre speranţa pe care am avut-o la începutul filmului că viaţa poate fi trăită împreună în pace. “Live together in peace” sună un vers pe care îl cîntă evreii din Anatevka împreună cu ruşii. Scena este memorabilă: în cîrciuma în care sărbătoreau evreii, dansînd şi cîntînd, intervin ruşii cu cîntul şi dansul lor. Apoi, întind o mînă evreilor şi dansează şi cîntă împreună. Şi beau, în principal pentru viaţă. To life!
Este vorba despre tradiţie. Fără de care viaţa lor, a evreilor în particular, dar putem extrapola şi spune că a tuturor în general, ar fi într-un echilibru atît de instabil cum ar fi acela al unui scripcar ce cîntă pe un acoperiş.
Şi este vorba despre lumea în schimbare. Schimbare care aduce cu ea, picătură cu picătură, disoluţia tradiţiei, veche de sute de ani. Schimbare care trebuie de fapt să se manifeste mai întîi în planul gîndirii. Tevye încearcă pe cît posbil să se adapteze noii lumi în schimbare: renunţă mai întîi la “tîrgul” de măritiş făcut pentru fata cea mare, aşa cum cere tradiţia, pentru a o lăsa să se căsătorească cu croitorul din sat, pe care aceasta îl iubea; o lasă apoi şi pe următoarea să-şi urmeze drumul ales, în a-l urma pe tînărul revoluţionar ajuns la ei în sat tocmai din Kiev, chiar dacă aceştia nici măcar nu-i mai cer permisiunea, ci doar binecuvîntarea. Dar nu mai poate accepta ca şi cea de a treia fată să se mărite de capul ei, pentru că dorea să o facă cu un rus. Viaţa împreună nu mai poate continua: este vorba de două lumi diferite.
Două lumi care ajung pînă la urmă să se ciocnească. Fireşte, evreii nu aveau cum cîştiga, fiindcă atunci, ca şi de atîtea ori în istorie, erau la cheremul mai-marilor vremii. Finalul năruie orice speranţă avută la început că pacea va fi posibilă: evreii vor fi alungaţi din satul lor. Deşi nu aveau prea multe acolo, acestea însemnau totul. Melodia de rămas bun, cu ritm de marş funebru, este atît de tristă şi contrastează cu toate temele vesele de pe parcursul filmului.
Fiecare porneşte pe un alt drum, unii rămîn în Rusia, alţii pleacă peste hotare. Tevye împreună cu ce i-a mai rămas din familie va porni spre America, unde avea un frate. Tema din final este din nou veselă, pentru că exista speranţă. America… (cînd spunem cuvîntul, să clătinăm uşor din cap). Ce mai putem crede despre ea, ce mai putem spune despre ea, după cîte s-au petrecut? Şi nu de la plecarea lui Tevye într-acolo, ci doar de la plecarea mea de acolo. Alte războaie, alte crize. Schimbări care ne afectează şi pe noi, care modifică întreaga faţă a lumii. O fi drumul către New World Order, proferată de Bush Jr.? Orice ar fi ea însemnînd? Dacă este aşa, vă spun eu ce înseamnă: că nu e de bine. Pentru că nimic nu e mai departe de aceasta decît living life in peace! Şi fără pace, cum va mai putea exista fericire?

(publicat in Revista Tribuna, nr. 157: http://www.revistatribuna.ro/doc_db_site/tribuna/tribuna157.pdf)

Published by dorin

Full time husband and father; full time writer; full time artist (#fineartphotography). And in the free time, I like to travel, to read and to learn new stuff.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: